На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков заяви готовност

...
На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков заяви готовност
Коментари Харесай

Премиерът Денков е готов е готов да поднови диалога със зърнопроизводителите, протест все пак ще има

На ексклузивен брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков заяви готовност за възобновяване на разговора със зърнопроизводителите. След вчерашната имитация, че с терористи не договаря, министър-председателят през днешния ден съобщи, че е подготвен да се извини на част от земеделците, само че не на всички. Днес стана ясно, че от България се чака да дефинира от кои артикули и какви количества бихме могли да приемем, с цел да не се пренасити пазарът. Правителството остава с протегната ръка към зърнопроизводителите и че е в подготвеност за разговор макар развитията от последните дни и напрежението, което се породи след негово изявление, че зърнопроизводителите се държат като терористи, а той не договаря с терористи.  Денков уточни, че са извършени не една и две срещи със зърнопроизводителите в Министерството на земеделието и храните по отношение на освобождението на вноса на зърно от Украйна. Заяви, че според съглашението сред Европейска комисия и Украйна той два пъти се е чул с украинския министър председател и са се договорили България да даде лист с продукция, която да не залива българския пазар от Украйна. Очаква се да определим какви ще бъдат тези аграрни култури. Ден откакто съпостави зърнопроизводителите с терористи, министър председателят съобщи, че почита труда на всички производители на плодове, зеленчуци и мляко. А държавното управление е готово да работи с тях за решение на проблемите, трупани в бранша с години. " Ако някои от тези хора се е почувствал обиден от моите думи - те не са ориентирани към тях, аз съм подготвен да се извиня ", сподели Николай Денков, министър-председател. На друга група земеделци обаче, министър председателят няма желание да се извинява, сподели министър председателят представен от Българска национална телевизия. " Това са тези, които получават лъвския къс от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от Европейски Съюз и бюджета те си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли, и огромна част от тези хора са в сърцето на организацията на този митинг. На тях не виждам защо да се оправдавам. И моят апел към хората от аграрния бранш е през идващите дни е да решат в коя от тези две групи те желаят да вземат участие. "
Денков уточни, че представители на протестиращите организации са взели участие в пет срещи със земеделския министър по отношение на развиването на бранша и че е имало разговор сред тях и властта. Обясни, че Споразумението сред Европейски Съюз и Украйна взема решение главният проблем на нашите зърнопроизводители: " Два пъти персонално разговарях с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, защото неговата страна пое уговорката да наложи ограничавания на характерни групи артикули съгласно страните и техните условия, тъй че да не се пресити пазарът и да не се основават проблеми за земеделските производители във всяка една страна. От нас се чака да определим по кои артикули какви количества бихме могли да приемем, " заяви министър председателят. Правителството ще одобри това решение след разискване с браншовите организации, изясни Денков. Допълни, че не са се допускали и няма да се позволяват артикули от Украйна, нездравословни за здравето. От октомври предходната година до май тази организацията по храните е проверила 500 колета зърно от Украйна и в единствено една са открити нередности: " Има и ще има прецизни инспекции по всички индикатори на стоките, които се внасят от Украйна, в това число и тези, които наподобяват рискови от позиция на войната, която тече там. " Денков изясни, че към този момент е почнала работа по смяна на методиката, с която се разпределят дотациите към земеделците. " Целта е да имаме по-балансирано систематизиране, което дава повече благоприятни условия на дребните и междинните производители, изключително на тези, които създават плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед. Няма да се учудя, в случай че част от интензивността, която ще забележим на следващия ден и вдругиден, в действителност да е обвързвана с работата по тази методика. "
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който през вчерашния ден подаде оставка като консултант на земеделския министър, през днешния ден повтори, че не е редно министър председателят да ги назовава " терористи ". За на следващия ден на 46 места в страната e оповестено, че ще има митинги с начален час 10:00 ч., които ще включват блокиране на гранични пунктове и основни пътища. Във вторник митингите ще се реалокират пред Министерския съвет в София.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР